Biodlarresa

Bifogar lite information om Värnamo biodlarförenings vårresa.

Värnamoortens Biodlarförenings resa den 17 maj 2020

Bussen utgår från Värnamo busstation  kl 07.00 den 17 maj.

Vårt första stopp gör vi i Duvemåla som ligger strax norr om Emmaboda. Det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Här dricker vi förmiddagskaffe samtidigt som vi får information om platsen som gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina.

Resan går sedan vidare till Läckeby som ligger 15 km norr om Kalmar. Här kommer vi under cirka två timmar att besöka Wizpings Biodling AB. Anders Wizping är en av landets största yrkesbiodlare. Förra året invintrade han 1 350 samhällen och honungsproduktionen uppgick till cirka 65 ton. Anders kommer att berätta för oss om sitt företag och vi får också en rundtur i produktions-anläggningen.

Därefter åker vi över Ölandsbron till Hotell Skansen där vi äter lunch. Hotellet ligger centralt i Färjestaden och här har funnits gästgiveri och hotell sedan slutet av 1600-talet. Marken som omgärdar hotellet är ett gammalt befästningsverk, kallat Kråkskärs Skans, därav namnet Hotell Skansen. Hotellet är familjeägt och drivs sedan 1984 av familjen Norén.

Efter lunchen gör vi ett besök på Paradisverkstaden i Färjestaden. Detta är ett familjedrivet företag som formger och tillverkar keramik. Företaget grundades 1975 av Eva och Olof Paradis och är ett välkänt besöksmål på Öland med sin öppna verkstad och generösa butik. På 80-talet började ett samarbete med Slottsbodarna och Paradisverkstaden blev då Kunglig Hovleverantör. Vi har här tillfälle att handla eller så kan vi bara gå omkring och titta på allt vackert som finns. Utöver keramik finns också glas, textilier mm.

Därefter påbörjar vi vår resa hemåt. Vårt eftermiddagskaffe dricker vi i Korrö Hantverksby, som ligger naturskönt belägen utmed Ronnebyån. I

slutet av 1800-talet blomstrade Korrö med bl a garveri, färgeri, såg, kvarn och handelsbod.  Idag kan man strosa runt och titta in i de gamla byggnaderna. På ön invid Ronnebyån finns nu även hotell och vandrarhem, handelsbod,  restaurang och café. Under sommaren finns på Korrö ett stort utbud av aktivi- teter såsom cykeluthyrning, kanotuthyrning, matvandring i naturreservatet m m.

Efter att vi druckit vårt kaffe och tittat runt i hantverksbyn åker vi mot Värnamo. Vi beräknar vara där någon gång mellan 19.30 och 20.00.

Hoppas du tycker programmet verkar så lockande att du får lust att följa med.

Givetvis är familjemedlemmar, vänner och bekanta också mycket välkomna med på resan.

Pris

Något exakt pris kan vi tyvärr inte ange nu men som en fingervisning kommer det att hamna mellan 550 och 750 kronor beroende på hur många vi blir.

I priset ingår kostnad för buss och chaufför, information, kaffe med Mobergskringla i Duvemåla, lunchbuffé på hotell Skansen i Färjestaden, eftermiddagskaffe med kaffebröd på Korrö Hantverksby samt övriga besök under resan.

Anmälan och kontakt

Vi behöver ha din anmälan senast den 4 maj eftersom vi då måste bekräfta de preliminärt gjorda bokningarna. Kontakta någon av oss om du skulle behöva ytterligare några dagars betänketid.

Meddela om du önskar vegetarisk kost eller om du är allergisk/intolerant mot någon mat.

För anmälan och mer information kontaktar du någon av oss:

Harriet Johansson, 0708 781 603, harriet.jo@telia.com

Ingrid Florentzson, 070 518 36 88, ingrid.florentzson@gmail.com

Välkommen att anmäla dig till resan!.

Dela

Lämna ett svar