Årsmöte 13/11: Uppdaterad information

Hej alla biodlare,

Vårt årsmöte närmar sig och jag hoppas att Ni alla fått underlag via posten. När vi planerade årsmötet så försökte vi följa rekommendationer från både SBR och Folkhälsomyndigheten. Men sedan dess så har vi ju fått nya restriktioner.

Med anledning av dessa nya restriktioner så har vi lite nya instruktioner.

 • Årsmötet hålls den 13 november som planerat men med fokus på enbart årsmöte. Inget lotteri, inget fika.
 • Några ur styrelsen kommer att vara på plats i Hagshults missionshus. Ni som känner Er trygga med att det finns tillräckligt med plats för att sprida ut oss är välkomna dit.
 • Vi kommer att sända årsmötet via en digital mötesplatform som heter jitsi. För att ansluta så följer man länken https://meet.jit.si/HagshultsBiodlareArsmote2020. Se nedan för mer detaljer.
 • Honungsbedömning: Lämna Er burk antingen innan årsmötet till någon i Hagshults missionshus eller, senast den 12 november, hos Tomas Lund, Storgatan 9, Skillingaryd.
 • Årsrapport: Se till att Ni har lämnat in Er årsrapport.


Anslutning till digitalt möte

 • Enklast är via dator och med webläsaren Chrome eller Safari. När jag testade så fungerade det inte i Edge.
 • Om du använder mobil eller padda så behöver du antaglien installera en app. Sök på jitsi i Apple Store eller Google Play.
 • Du behöver inte sända video – bild av dig själv. Det kanske till och med är bättre att inte göra det!
Dela

Årsmöte

Kallelse till Årsmöte

Årsmöte i Hagshults Biodlareförening hålls traditionsenligt i november så även i år. Men i år så försöker vi att anpassa årsmötet till de rekommendationer som gäller för träffar inomhus. Av denna anledning så hålls årsmötet på ett “luftigare” ställe och Ni som av olika skäl inte kan närvara har i år lite alternativ för att ändå kunna utöva Er rösträtt. Mer om detta nedan.

När: Fredagen den 13 november kl 19:00
Var: Hagshults missionshus (strax innan Haghults kyrka på vägen från Klevshult)

Utöver årsmötet så umgås vi som vi brukar dvs.:

Fika: Vi ordnar med kaffe/te och smörgås/kaka på ett Coronasäkrat sätt
Lotteri: Tag med lämpliga lotterivinster
Honungsbedömning: Tag med en 700g, 500g eller 350g burk utan etiketter och ifyllt honungsbedömningskort (med namn och nummer övertäckta)
Årsrapport: Rapport om förluster och honungsskörd

Årsrapport och honungsbedömningskort finns i Bitidningen eller på nätet: https://www.biodlarna.se/medlemsservice/infor-foreningarnas-arsmoten-2020/.

Om jag inte kan närvara?

Kontaktperson för dina val och rapporter är nuvarande valberedning:

Michel Allansson
Tofteryd, Nytorp 1
568 91 SKILLINGARYD
Tel: 0703-100173

Årsrapport: Skicka, alternativ ring in, din årsrapport till kontaktpersonen.

Röstning: Under årsmötet kommer att antal röstningar att utföras. Nedan så är de viktigaste uppräknade. Lämna gärna dina val till kontaktpersonen i god tid innan årsmötet.

Val Förslag Ditt val
Ordförande Tomas Lund  
Styrelsemedlemmar (2 st)
Mats, Catarina och Inger har ett år kvar.
   
Årsavgift Samma som i år  
Ansvarsfrihet för styrelsen Ja  
Revisor    
Dela

Sensommarträff

Den 8:de augusti är det dags för vår traditionella sensommar/höst-träff. I år så gästas vi av distriktets ordförande, Sture Käll.

Det blir lite annorlunda i år – som så mycket annat. För att vi ska kunna vara tillsammans på ett säkert sätt oberoende av vädret så har vi bokat den utomhuslokal som Haghults Missionsförsamling har. Den har gott om platser, är under tak, och enkelhet i att vara utanför om solen skiner. Klicka på bilden nedan för mer information om hur man hittar dit.

Utöver ny plats så gäller följande:

 • Dag, plats och tid: Lördagen den 8:de augusti kl 15:00 vid Hagshults missionshus.
 • Var och en tar med sig egen fika
 • Tag med lämplig vinst till lotteriet. Vi försöker att hantera lotteriet på ett Coronasäkert sätt.

Välkomna!

Dela

Drottningodling och majträff

Coronaviruset har ju satt stopp för del flesta aktiviteterna denna vår. Vi som tänkte oss en drottningodlarkurs får vänta till nästa år.

Men, vår aktivitet den 26/5, tänker vi att vi borde kunna genomföra. Vi kommer att vara färre än 50 och vi kommer att vara ut. Och, du som av olika skäl inte känner att detta räcker kan ju avstå. Så den 26/5 så träffas vi som vill vid Circle-K i Skillingaryd klockan 18:30.

Dela

Coronatider

Idag kom det ett meddelande från distriktets ordförande Sture Käll. Distriktsstyrelsen har beslutat att ställa in följande programpunkter i distriktets program.

 • Bygga kupvåg 1/4 i Jönköping
 • Honungsbedömning 1/4 i Jönköping
 • Bihälsoträff i Sävsjö 16/4

När det gäller biodlardagen med Christer Ledel den 30 maj så skjuter vi det beslutet framför oss och tänker fatta beslut om genomförande eller ej i början av maj.

Som ni ser så är vår tänkta vårträff alltså inställd. Vi får fokusera på den 26 maj!

Dela

Vårträff i Sävsjö – 16/4

Hej, en liten påminnelse om att vi planerat vår vårträff som ett besök hos våra vänner i Östra Härad. I distriktets program så har det smugit sig in ett litet fel vad gäller anmälningsdatum. Sista dag för anmälan är 13/4!

Program: Ny bihälsokonsulent Björn Gustavsson presenterar sig själv och informerar om aktuella bihälsofrågor.

Var: SV:s nya lokaler i Sävsjö ( f.d. Medborgarskolan) Värdförening Östra Härad. Programmet börjar 18:30.

Hur: Anmälan senast 13/4 till Britt-Marie Fucik loaklev@hotmail.com eller 070-538 57 47

Samordna gärna resan! Använd kommentarsfältet, Facebook eller annat för att erbjuda platser eller söka plats.

Dela

Biodlarresa

Bifogar lite information om Värnamo biodlarförenings vårresa.

Värnamoortens Biodlarförenings resa den 17 maj 2020

Bussen utgår från Värnamo busstation  kl 07.00 den 17 maj.

Vårt första stopp gör vi i Duvemåla som ligger strax norr om Emmaboda. Det var i Duvemåla Vilhelm Mobergs mormor föddes 1833. Här dricker vi förmiddagskaffe samtidigt som vi får information om platsen som gav Moberg inspiration till Utvandrarromanens Kristina.

Resan går sedan vidare till Läckeby som ligger 15 km norr om Kalmar. Här kommer vi under cirka två timmar att besöka Wizpings Biodling AB. Anders Wizping är en av landets största yrkesbiodlare. Förra året invintrade han 1 350 samhällen och honungsproduktionen uppgick till cirka 65 ton. Anders kommer att berätta för oss om sitt företag och vi får också en rundtur i produktions-anläggningen.

Därefter åker vi över Ölandsbron till Hotell Skansen där vi äter lunch. Hotellet ligger centralt i Färjestaden och här har funnits gästgiveri och hotell sedan slutet av 1600-talet. Marken som omgärdar hotellet är ett gammalt befästningsverk, kallat Kråkskärs Skans, därav namnet Hotell Skansen. Hotellet är familjeägt och drivs sedan 1984 av familjen Norén.

Efter lunchen gör vi ett besök på Paradisverkstaden i Färjestaden. Detta är ett familjedrivet företag som formger och tillverkar keramik. Företaget grundades 1975 av Eva och Olof Paradis och är ett välkänt besöksmål på Öland med sin öppna verkstad och generösa butik. På 80-talet började ett samarbete med Slottsbodarna och Paradisverkstaden blev då Kunglig Hovleverantör. Vi har här tillfälle att handla eller så kan vi bara gå omkring och titta på allt vackert som finns. Utöver keramik finns också glas, textilier mm.

Därefter påbörjar vi vår resa hemåt. Vårt eftermiddagskaffe dricker vi i Korrö Hantverksby, som ligger naturskönt belägen utmed Ronnebyån. I

slutet av 1800-talet blomstrade Korrö med bl a garveri, färgeri, såg, kvarn och handelsbod.  Idag kan man strosa runt och titta in i de gamla byggnaderna. På ön invid Ronnebyån finns nu även hotell och vandrarhem, handelsbod,  restaurang och café. Under sommaren finns på Korrö ett stort utbud av aktivi- teter såsom cykeluthyrning, kanotuthyrning, matvandring i naturreservatet m m.

Efter att vi druckit vårt kaffe och tittat runt i hantverksbyn åker vi mot Värnamo. Vi beräknar vara där någon gång mellan 19.30 och 20.00.

Hoppas du tycker programmet verkar så lockande att du får lust att följa med.

Givetvis är familjemedlemmar, vänner och bekanta också mycket välkomna med på resan.

Pris

Något exakt pris kan vi tyvärr inte ange nu men som en fingervisning kommer det att hamna mellan 550 och 750 kronor beroende på hur många vi blir.

I priset ingår kostnad för buss och chaufför, information, kaffe med Mobergskringla i Duvemåla, lunchbuffé på hotell Skansen i Färjestaden, eftermiddagskaffe med kaffebröd på Korrö Hantverksby samt övriga besök under resan.

Anmälan och kontakt

Vi behöver ha din anmälan senast den 4 maj eftersom vi då måste bekräfta de preliminärt gjorda bokningarna. Kontakta någon av oss om du skulle behöva ytterligare några dagars betänketid.

Meddela om du önskar vegetarisk kost eller om du är allergisk/intolerant mot någon mat.

För anmälan och mer information kontaktar du någon av oss:

Harriet Johansson, 0708 781 603, harriet.jo@telia.com

Ingrid Florentzson, 070 518 36 88, ingrid.florentzson@gmail.com

Välkommen att anmäla dig till resan!.

Dela

Distriktets program för 2020

Programmet nedan spikades på årsmötet 15/2 2020. Om det tillkommer aktiviteter så uppdaterar jag detta. Notera de aktiviteter som kräver anmälan!

MånadDatumDagTidProgram
Feb19ons18:30Pågående studiecirkel i bihälsa träff nr 5. För redan anmälda. Nässjö
Mars10tis18:30Pågående studiecirkel i bihälsa träff nr 6. För redan amälda. Nässjö
11ons18:30Ny bihälsokonsulent Björn Gustavsson presenterar sig själv och informerar om aktuella bihälsofrågor. Äldreboendet Lindgården Ringvägen 1, Jönköping. Värdförening är Södra Vätterbygden. Anmälan senast 8 mars till Krister Linnell krister.linnell@telia.com eller 070 1981117
2209:30-15:00Biodlarkonferens som genomförs av SBR:s förbundsstyrelse på stiftsgården Tallnäs.
Föreläsningarna är gratis men deltagarna betalar fika och lunch.
Annons kommer i Bitidningen. Bindande anmälan till Sture Käll, senast 8 mars, sture.kall@telia.com eller 0738 345016. Anmälan är giltig när man därefter betalat 170:- per person med SWISH till Stures telefon eller till bankgiro 399-2674 (Stures konto).
Apr1ons18:30För teknikintresserade.
Bygga egen digital kupvåg?
Kalle Lindqvist från Gränna bf berättar om hur han håller på med att bygga en egen billig (ca 500:-) kupvåg. Många utmaningar, framsteg och bakslag.
SV:s lokaler Huskvarnavägen 40, Jönköping. Anmälan senast 30 mars till Sture Käll tel 0738 345016 eller sture.kall@telia.com
1ons18:30Kurs för ansvariga för honungsbedömningen i distriktets föreningar.
Två personer per förening inbjudes. SBR har beslutat om nya regler. Anmälan senast 30 mars till Elisabeth Wilhelmsson Rosellplast.ab@telia.com eller 036-166090 (dagtid) SV:s lokaler (köket) Huskvarnavägen 40, Jönköping.
Samma kurs även 22 september.
16to18:30Ny bihälsokonsulent Björn Gustavsson presenterar sig själv och informerar om aktuella bihälsofrågor.
SV:s nya lokaler i Sävsjö ( f.d. Medborgarskolan) Värdförening Östra Härad. Anmälan senast 14 mars till Britt-Marie Fucik loaklev@hotmail.com eller 070-538 57 47

Också vår vårträff!
Maj3009:15-Biodlardag i försommaren. Eget fika och mingel från 09:15.
Kl 10 börjar Christer Ledel , en större biodlare och ägare av Lustgårdens biodling HB, att berätta om sin verksamhet som biodlare och företagare samt visar upp sina produkter.
Efter avbrott för lunch kommer vi att bemanna några stationer där vi informerar om några aktuella åtgärder i bigården.
Ingen anmälan.
Ta med eget fika och lunch. Vi tänder grillar! Platsen är IOGT-NTO-gården Bäckalyckan utanför Vaggeryd
Sep1Länets godaste honung. Sista dag för inlämning av honungsburk till någon i distriktsstyrelsen.
??11-15Fruktens dag på Brunstorps gård, Huskvarna. Allmänheten får rösta fram den godaste honungen.
22ti18:30 Kurs för ansvariga för honungsbedömningen i distriktets föreningar.
Två personer per förening inbjudes. SBR har beslutat om nya regler. Anmälan senast 30 mars till Elisabeth Wilhelmsson Rosellplast.ab@telia.com eller 036-166090 (dagtid) SV:s lokaler (köket) Huskvarnavägen 40, Jönköping.
2609:30- 13:00Workshop i att tillverka bivaxsalva. Deltagarna tillverkar egna salvor i små grupper efter recept. Max 20 deltagare SV:s lokaler i Värnamo.
Anmälan till Bo Malmsten senast 21 sep bo@biboden.se eller 070 6169093
Okt309:30-13:00Workshop i att tillverka bivaxsalva. Deltagarna tillverkar egna salvor i små grupper efter recept. Max 20 deltagare SV:s lokaler i Värnamo.
Anmälan till Bo Malmsten senast 28 sep bo@biboden.se eller 070 6169093
Dela

Aktiviteter under 2020

Detta är en sammanställning av de aktiviteter som vi har planerat att arrangera i vår föreningen. Distriktet och ev. andra aktiviteter kommer i andra inlägg.

NärAktivitet
Senast 23/3 Har ni behov av att lämna in vaxavfall för rensning och valsning så kan ni även i år lämna detta till Roland. Packa i plastpåsar och skriv namn, adress och telefonnummer så sköter han resten.
För att hitta till Roland titta i ett tidigare inlägg eller använd dessa koordinater ( N 57° 22.5214′, E 14° 4.6231′ ). Notera att man kan bara köra över järnvägen i Skillingary, Klevshult och bron mittemellan.
16/4Vi hakar på distriktets träff i Sävsjö där den nya bihälsokonsulenten Björn Gustavsson presenterar sig själv och informerar om aktuella bihälsofrågor.
Träffen är i Studieförbundet Vuxenskolans nya lokaler i Sävsjö ( f.d. Medborgarskolan). Värdförening Östra Härad.
Anmälan senast 14 mars till Britt-Marie Fucik loaklev@hotmail.com eller 070-538 57 47.

Vi kanske kan samåka? Föreslå i kommentarsfältet!
26/5Vi besöker en utbigård någonstans på skjutfältet.
Vi träffas vid Cricle-K i Skillingaryd kl 18:30.
8/8 alt 15/8Traditionella träffen hos Roland.
Vi försöker få hit någon intressant person med erfarenhet av biodling.

Har ni idéer på fler aktiviteter så hör av Er eller gör ett eget inlägg.

Dela